marți, 30 aprilie 2013

COZONAC CU NUCA


Cozonaci cu nucă şi cacao


Cozonaci cu nucă şi cacao




Ingrediente: pentru aluat: 1 kg făină, 300 g zahăr, 4 gălbenuşuri, coaja rasă de la două lămâi, esenţă de rom şi de vanilie, un vârf de sare, 250 ml ulei, 500 ml lapte, 50 g drojdie uscată, unt cât o nucă. Pentru umplutură: 4 albuşuri, 25 g de cacao, 4 linguri de zahăr, esenţă de rom şi de vanilie, 200 g nuci, un gălbenuş pentru uns.
Mod de preparare: se pune făina într- un vas şi se amestecă cu 50 g drojdie uscată (această drojdie nu se dizolvă), apoi se lasă 15 minute. Între timp, laptele, zahărul, esenţele de rom şi de vanilie şi coaja de la lămâi se pun într- o cratiţă, la foc, până devin fierbinţi, după care se amestecă cu făina şi cu gălbenuşurile. Se frământă bine, treptat se adaugă uleiul, până devine un aluat elastic. Se lasă să crească o oră. Între timp se ung tăvile cu unt. Pentru umplutură: albuşurile se bat cu 3-4 linguri de zahăr, se adaugă esenţele, cacaua şi nucile. După ce aluatul a crescut, se împarte în două. Se întinde o bucată pe masă, cu mâna, şi se pune umplutura deasupra. Se rulează, se introduc în tavă şi se lasă la crescut 30 de minute. După ce au crescut în tăvi, se ung cu gălbenuş şi se dau la cuptor 45 de minute.


Ponturi

• Scoate toate ingredientele din frigider şi lasă-le peste noapte la temperatura camerei.
• Nu opări drojdia şi nu folosi ingredientele lichide fierbinţi.
• Pentru a elimina gustul amărui, opăreşte nuca pentru umplutură cu puţin lapte fierbinte.
• Cozonacii întăriţi devin mai pufoşi dacă îi înveleşti în folie de aluminiu şi îi bagi 10 minute la cuptor





luni, 29 aprilie 2013

iepure la cuptor


Ingrediente:

iepure 1,5 kg (curatat)
Pentru marinata: 
1 pahar cu vin alb
1 pahar cu otet (de mere)
2 morcovi
1 telina mica
1 ceapa
1 catel de usturoi
sare
piper
cimbru
2-3 foi de dafin.
Pentru cuptor:
1 pahar cu vin alb
1 pahar cu suc de rosii
1 lingura ulei de masline
2 morcovi
1 catel de usturoi
sare
piper
2-3 foi de dafin

Mod de preparare:

1. Se aseaza iepurele curatat intr-o oala. Se condimenteaza cu sare, piper, cimbru si foile de dafin. Se adauga usturoiul, ceapa, morcovii si telina taiate felii. Se adauga vinul alb si otetul. Se completeaza cu apa pana se cuprinde iepurele. Se pune oala la frigider si se tine la marinat pentru 24 de ore.

2. Dupa ce a stat 24 de ore la marinat, carnea se ia si se opareste. Marinata si legumele se arunca. Apoi carnea se aseaza intr-o tava pentru cuptor. Se condimenteaza cu sare, piper, cimbru si foile de dafin. Se impaneaza carnea cu usturoi. Se taie morcovii rondele si se adauga in tava. Se pun vinul, sucul de rosii si un pahar cu apa. Se presara uleiul de masline pe carne. Se pune tava la cuptor (190-200 grade, aproximativ 1 ora/1 ora si jumatate). Din cand in cand se mai acopera iepurele cu lichid din tava, pentru a nu se usca.

Se poate servi cu cartofi natur cu patrunjel proaspat si cu o salata de varza sau salata verde cu ridichi si ceapa verde.

Pofta buna!

iepure umplut


  • ingrediente

    1 iepure, 
    500 gr carne de porc, 
    inima si ficatul de la iepure, 
    sare, 
    piper, 
    1 morcov, 
    1 felie de paine muiata in supa, 
    1 pahar vin, 
    1 ceapa, 
    1 arpagic, 
    2 catei de usturoi, 
    verdeata
  • Mod de preparare

    Iepurele se curata, se spala, dupa care se usuca si se sareaza si se pipereaza. Pentru umplutura se toaca in masina de tocat carnea de porc, impreuna cu plamanii, inima, ficatul, felia de paine muiata si stoarsa, cu ceapa tocata si amestecata cu unt pe foc, impreuna cu arpagicul si usturoiul. Se adauga patrunjelul verde tocat, sare si piper. Se amesteca totul bine si se umple burta iepurelui, dupa care se coase, se pune intr-o tava impreuna cu o ceapa taiata in doua si un morcov feliat. Se toarna deasupra vinul si se baga la cuptor, la copt.
  • Mod de servire

    Se serveste cald.
  • POFTA BUNA ! 

sa gatim un iepure de pasti


  • 1 iepure
  • 3 cepe rosii
  • 300 gr rosi cherry sau normale
  • 2-3 morcovi
  • 4-5 capatani de usturoi
  • 300 ml vin alb demidulce
  • 100 ml ulei de masline
  • 100 gr unt
  • cimbru
  • sare
  • piper
  • Timp de pregatire : 20 min
  • Timp de coacere : 80 min
  • Portii : 2-4
  • Dificultate : medium

Mod de prepare

  1. Iepurele se spala bine bine in 2 ape.
  2. Se transeaza astfel, pulpe spate, pulpe fata, iar coloana impreuna cu pipetul se taie in 2-3 bucati in functie de cat de mare este iepurele
  3. Intr-o tava incapatoare si adanca se pune iepurele impreuna cau rosile cherry intregi.
  4. Morcovul taiat rondele mai mari, ceapa taiata in patru iar la usturoiul i se taie doar coditele la toata capatana si se pune cu taietura in tava.
  5. Untul se taie in bucatele si se arunca ici color prin tava
  6. Se condimenteaza cu sare, putin piper si cimbru, cimbru ceva mai mult, merge de minune la carnea de iepure.
  7. Se adauga apa astfel incat carnea sa stea jumatate in lichid.
  8. Se stropeste cu ulei de masline si se da la cuptorul incalzit la 160-170 de grade
  9. Se tine la cuptor aproximativ 30-40 de min, de preferat uitati-va cand apa aproape sa- evaporat.
  10. Cand apa s-a evaporat se adauga vinul si se mai tine la cuptor inca 30-40 de min pana cand aproape se evapora si vinul si carnea prinde o culoare caramizie.
  11. Serviti alaturi de legumele din tava si usturoiul copt stors deasupra.
  12. Gata friptura de iepure la cuptor.

joi, 4 aprilie 2013

chiftelute de soia

 CHIFTELUTE DE SOIA

Ingrediente: 1/2 cana boabe soia cca 150g  (putem folosi cuburi de soia ); 4 cani apa; 1 foaie dafin; 2 felii paine; 2 cepe; 3 catei de usturoi; 2 cartofi; 1 morcov; 1 legatura patrunjel si 2 legaturi marar verde, 4 linguri faina de grau integral; pesmet; sare, piper; curry, pulbere de coriandru, busuioc, chimen, rozmarin.

Mod de preparare: Boabele de soia se pun la inmuiat in apa cu sare si piper, de seara pana dimineata. Le scurgem de apa si le fierbem 10 minute. Le scurgem si de aceasta apa si le punem intr-un vas cu apa calda, impreuna cu foaia de dafin si le fierbem 2 ore. Dupa ce s-au fiert, dam boabele de soia prin masina de tocat impreuna cu cartofii, morcovul, ceapa si painea inmuiata in apa. Adaugam faina integrala, condimentele si verdeata. Amestecam foarte bine pana ce compozitia s-a omogenizat. Cu mainile umezite in apa rece formam mingiute de marimea dorita si le dam prin pesmet, apoi le prajim pana devin aurii. Le scoatem pe un prosop de hartie absorbanta pentru a elimina uleiul. Se pot servi cu hrean, mustar sau ketchup. Pofta buna!

ciuperci de post

Ingrediente:

1kg ciuperci champignon
1 legatura patrunjel verde
3-4 catei usturoi
1 ceapa
100 ml ulei
sare,
piper delikat dupa gust

Preparare:

Curatam ciupercile si apoi le spalam dupa care le taiem felii. Ceapa o taiem marunt si o calim pe 100 ml ulei. Adaugam ciupercile feliate apoi condimentam cu sare si un pic de delikat. Amestecam pana ciupercile lasa zeama.

Se acopera vasul cu un capac si se lasa sa fiarba la foc mic, amestecand din cand in cand. Dupa 10 minute adaugam si usturoiul pisat si patrunjelul verde tocat si piper macinat dupa gust. Se mai lasa pe foc pana scade complet zeama lasara de ciuperci.

Se poate servi si alaturi de orez fiert cu o salata de legume dupa placul fiecaruia

Pofta Buna! ! ! !

biscuiti gustosi de post


miercuri, 3 aprilie 2013

cartofi in crusta de malai -retete de post

retete de post  CARTOFI IN CRUSTA DE MALAI



Cei care si-au scos din meniu cartofii prajiti, pot incerca reteta pentru cartofi la cuptor in crusta de malai.
Ingrediente:
  • 6 cartofi medii
  • o mana de malai
  • rozmarin
  • sare
  • ulei de masline
  • piper
  • 1 capatana de usturoi
Instructiuni:
Curatam cartofii de coaja, ii spalam bine si ii taiem cubulete, apoi ii punem la fiert in apa cu sare. Ii lasam vreme de 10 minute, apoi ii scurgem de apa. Incingem uleiul de masline si adaugam usturoiul feliat si rozmarinul. Le lasam pe foc timp de 1 minut. Cartofii ii punem intr-o tava tapetata cu hartie de copt. Peste ei adaugam uleiul, rozmarinul si usturoiul. Presaram o mana de malai, amestecam bine si dam tava la cuptor vreme de 30 de minute, la 180 de grade, dupa ce am incins cuptorul. Din cand in cand amestecam in cartofi pentru a se rumeni pe toate partile.

vineri, 22 martie 2013

retete pentru wafe

 RETETE WAFE
 

Waffels / vafe/ gauffre traditionale
- 125g unt
- 250ml lapte
- 150g zahar tos
- 1/2 lingurita suc de lamiie
- un virf de cutit de sare
- 3 oua
- 250g faina alba
- 1lingurita praf de copt

Waffels / vafe/ gauffre de mere
- 150g unt
- 200g zahar tos
- 4 oua
- 1/2 lingurita suc de lamiie
- 1 lingurita praf de copt
- 250g faina alba
- 1 lingurita de scortisoara
- 2 mere curatate si date prin razatoarea mica

Waffels / vafe / gauffre crocante
- 250g unt
- 150g zahar tos
- 4 oua
- 350g faina alba
- 1 lingurita esenta de rom
- citeva picaturi esenta de vanilie
- 150-200 ml apa calduta

Waffels / vafe / gauffre de cascaval
- 200g unt
- 4 oua
- 1/2 lingurita de sare
- 200g faina alba
- 1/2 lingurita praf de copt
- 150ml apa calduta
- 2 linguri de cascaval ras

Vafe / gauffre / waffels cu gem de prune
-250 grame unt
-150 grame zahar
-2 plic zahar vanilat
- 4 oua
- 300 grame faina
- 2 lingurita praf de copt
- 150 ml. lapte
Topim untul si zaharul tos si cel vanilat. Dupa ce compozitita s-a racit, adaugam pe rand ouale unul cate unul. Praful de copt se amesteca impreuna cu faina.
Apoi adaugam in compozitia de unt, treptat cate 2-3 lingura de faina si cate 2-3 linguri de lapte.
Aluatul trebuie sa arate ceva mai consistent decat cel de clatite.
Le-am copt in aparatul pentru vafe si le-am ornat cu gem de prune.

Alta reteta de vafe
2 oua mari
2 cups faina alba
1 3/4 lapte
1/2 cup ulei, sau 1/2 cup margarina topita
1 lingura zahar tos sau zahar brun (cel brun ii da un gust mai "deosebit")
4 lingurite praf de copt
1/4 lingurita sare (daca folosesc margarina, nu mai pun sare)
Se topeste margarina in microwave.
Se bat bine ouale cu zaharul, se adauga laptele, uleiul (margarina) si celelate ingrediente, amestecind bine sa iasa un amestec uniform, fara cocoloase.
Se goseste cam 1/2 - 2/3 de cup in mijloc la dispozitivul de facut waffles, se inchide capacul, si astepti sa se opreasca aburii (cam 5 minute!0 sau sa se aprinda beculetul de la aparat ca e gata waffle-ul.
(poti ajusta cantitatea pe care o golesti pe waffle maker in functie de cit e de mare dispozitivul !! Eu pun atit ca sa imi iasa 2 waffles, fiecare cam de 10X10 cm!)

Gauffre cu mere in caramel
Ingrediente
* Pentru gauffre:
* 2 oua
* 100 g zahar
* 150 g iaurt
* 50 ml lapte
* 3 linguri unt topit
* 1 lingurita praf de copt
* faina cat cuprinde, sa iasa un aluat putin mai gros decat cel de clatite
* Pentru sosul caramel:
* 1 mar mare
* 50 g unt
* 1 pahar de zahar
* 1/2 pahar (acelasi) frisca lichida

Gauffre:
Ouale le mixam cu un praf de sare, pana isi dubleaza volumul. Adaugam zaharul, apoi si celelalte ingrediente. Vom obtine un aluat putin mai gros decat cel de clatite.
Punem cate un polonic de aluat in aparatul special de vafe si coacem fiecare "foaie" in jur de 5 minute, pana se rumeneste.

Umplutura:
Marul se curata si se taie cubulete. Zaharul se caramelizeaza la foc mic,amestecand continuu.Cand e gata,se adauga untul si se amesteca pana se se topeste,dupa care se adauga si frisca. Se pun si merele cubulete, amestecand usor. Se mai fierbe putin, pana incepe sosul sa se ingroase, apoi se lasa la racit.
Merele caramel se repartizeaza intre foile de gauffre si se servesc imediat cu inghetata.

Vafe cu ciocolata si cafea
* 1 pachet de unt
* 100 grame zahar
* 3 linguri miere
* 2 pliculete zahar vanilat
* 300 grame faina
* esente si coaja de lamaie sau protocala
* 1 lingura praf de copt
* 2 oua
* 150 ml lapte
* 3 linguri cafea solubila
* 50 grame ciocolata (Milka)
Amestecam mai intai ingredientele uscate si separt cele lichide. Combinam cele doua tipuri de amestecuri omogenizam bine. Coace in formele de vafe.
Forma este dreptunghiulara, insa eu pun mai putin aluat in aparat si astfel ies tot felul de forme.
Ideale pentru cafeaua de dupa-amiza !!!

Vafe sarate
* 1 ou
* 125 g branza sarata
* 75 ml ulei
* 100 ml apa calda
* 250 g faina
* 1 lingurita cu drojdie uscata
* boia dulce
* chimen
* un varf de lingurita de sare
Pui toate ingredientele la masina de paine si am selectat programul de framantare si dospire.
Cand a fost gata l+am impartit in bilute potrivite, apoi le-am copt la aparatul de vafe pana s-au rumenit (neuns in prealabil).

Gauffre cu caramel
* 2 oua
* 100 g zahar
* 125 g iaurt
* 3 linguri unt topit
* 150 g faina
* 1 lingurita praf de copt
* Pentru decor:
* 1 baton ciocolata Mars
* 3 linguri frisca lichida
Zaharul il caramelizam si il stingem cu 100 ml apa. Lasam la racit.
Ouale le mixam cu un praf de sare, pana isi dubleaza volumul. Adaugam siropul de zahar racit, apoi si celelalte ingrediente. Vom obtine un aluat putin mai gros decat cel de clatite.
Punem cate un polonic de aluat in aparatul special de vafe si coacem fiecare "foaie" in jur de 5 minute, pana se rumeneste.
Pentru decor topim ciocolata impreuna cu frisca lichida, lasam sa se raceasca, apoi ornam vafele, dupa preferinta

miercuri, 20 martie 2013

prajitura chinezoaica

 CHINEZOAICA

 

Ingrediente:

Ingrediente pentru blat:
200 gr unt/margarina
200 gr zahar
100 gr faina
1 lingura cacao
1 lingurita praf de copt
200 gr nuca macinata
6 albusuri
Ingrediente pentru crema:
6 galbenusuri
200 gr zahar prah
1 zahar vanilat
Pentru glazura:
50 ml frisca
150 gr ciocolata

Mod de preparare:

Mixam untul moale cu zahar, pana devine ca o spuma cremoasa. Adaugam si faina amestecata in prealabil cu cacaoa si praful de copt, de asemenea adaugam si nuca macinata. Albusurile le batem spuma tare cu un strop de sare si incorporam treptat in compozitia cu unt. Turnam amestecul intr-o tava tapetata cu hartie de copt si dam la cuptorul preincalzit.
Galbenusurile le mixam cu zaharul praf si zaharul vanilat pana devine ca o spuma si se deschide la culoare.
Cand blatul este aproape gata, turnam crema, o nivelam uniform si dam din nou la cuptor la foc mediu, timp de 10-15 minute, pana se intareste crema (ca o bezea). Dupa acest timp stingem focul si mai lasam 10 minute in cuptor cu usa intredeschisa. Apoi scoatem si lasam sa se raceasca complet.
Pentru glazura topim ciocolata pe baie de aburi, incalzim frisca si cand ciocolata este topita turnam frisca si amestecam pana se omogenizeaza. Intindem peste crema racita si dam la rece pana se intareste si glazura.
Cand portionam este bine sa folosim un cutit foarte bine ascutit si putin umezit in apa

duminică, 17 martie 2013

salata cu cus-cus

 SALATA CUS -CUS
 


Ingrediente:250 g cuşcuş, 250 ml supă de legume, 100 g brânză Feta, 1 ardei gras roşu,1 roşie bine coaptă,100 g măsline negre fără sâmburi, 2 linguri porumb din conservă,frunze de mentă.
Pentru sos: 2 linguri ulei de măsline,2 linguri zeamă de lămâie,sare, piper,1 praf de scorţişoară măcinată (opţional)

Cum se prepară
1 Se fierbe supa, se opreşte focul şi se adaugă cuşcuşul. Se lasă vasul acoperit 10 minute, după care se stropeşte cuşcuşul cu o lingură de ulei şi se amestecă energic cu o furculiţă până se ­desface.
2 Se pune cuşcuşul într-o salatieră şi se adaugă ardeiul tăiat cubuleţe, roşia decojită şi fără sâmburi, tăiată mărunt. Se pun măslinele, boabele de porumb, brânza tăiată cubuleţe şi trei frunze de mentă tocate mărunt. Se poate folosi şi puţină mentă uscată.
3 Se amestecă uleiul cu zeama de lămâie, sare şi piper, după gust, şi, opţional, un praf de scorţişoară. Se toarnă sosul peste salată, se amestecă uşor şi se serveşte garnisită cu frunze de mentă.

duminică, 3 martie 2013

mancare de urzici

 mancare de urzici

 

 

Ingrediente mancare

  • urzici
  • o ceapa
  • un usturoi
  • 4-5 linguri de ulei
  • sare
  • piper
  • 2-3 linguri rase de faina

Mod de preparare reteta

Se aleg frunzele de urzica tinere si sanatoase ( 300-400 g ), se spala bine in cateva ape si se pun la fiert.
Dupa ce au fiert, se scurg intr-o strecuratoare si se toaca urzicile ca vinetele coapte.
Intr-o cratita se pune uleiul si se caleste ceapa tocata marunt, dupa care se adauga urzicile tocate.
Faina se dezleaga cu putina zeama de urzici si se adauga peste urzicile calite.
Se adauga sare si piper dupa gust.
Se adauga zeama de urzici si se lasa sa fiarba pana cand devin consistente ca o ciulama.
Se servesc cu usturoi pisat si mamaliguta calda.

vineri, 22 februarie 2013

LASAGNA CU SPANAC

 LASAGNA CU SPANAC

 

300 g foi Lasagna
1 cutie cu spanac (300 g)
300 g ricotta
sare, piper, unt
ulei de masline
parmezan ras
PENTRU SOS:
1 lingura cu varf cu unt
2 linguri cu varf cu faina
500 ml lapte
nucsoara
piper alb

Mod de preparare

1: Inmoaie in apa clocotita, pentru 5-8 minute, foile de lasagna. Scoate-le pe un gratar sau o planseta si lasa-le sa se zvante.
2: Scurge spanacul si caleste-l intr-o tigaie cu putin ulei incins. Cand este gata, adauga branza ricotta sfaramata, o lingura cu varf de parmezan, sare si piper dupa gust.
3: Topeste untul, adauga faina cernuta si amesteca pana cand devine aurie. Subtiaza cu laptele caldut si amesteca repede ca sa nu se formeze cocoloase. Sareaza si pipereaza, iar la final, adauga un varf de cutit de nucsoara.
4: Unge o tava cu putin unt si asambleaza lasagna: un strat de paste, apoi umplutura de spanac si branza, sos si din nou paste. Alterneaza straturile pana termini ingredientele.
5: Pe ultima foaie de paste, asaza un strat generos de parmezan si da tava la cuptorul incins (20-30 de minute), pana se formeaza o crusta aurie.

sâmbătă, 9 februarie 2013

rulada napolitane cu crema de cocos

 rulada napolitane
Ingrediente pentru Rulada de napolitane cu crema de nuca de cocos
- 2 foi de napolitane
- 400 gr biscuiti simpli
- 1 cana de zahar
- 250 ml apa
- 1 praf de vanilie
- 50 gr unt
Ingredienete crema de nuca de cocos pentru Rulada de napolitane
- un pahar de zahar
- 5 linguri de apa
- 150 gr unt
- 170 gr lapte praf
- 50 – 60 gr nuca de cocos
Preparare strat de biscuiti pentru Rulada de napolitane si crema de nuca de cocos
Biscuitii se macina . Intr-o cratita se pune cana de zahar si se caramelizeaza . Apoi se stinge cu apa si se lasa sa fiarba pana ce se topeste caramelul . Se adauga zaharul vanilat si untul si se lasa sa dea cateva clocote . Siropul de caramel se toarna fierbinte peste biscuitii macinati .
Preparare biscuiti pentru Rulada de napolitane si crema de nuca de cocos
Preparare biscuiti pentru Rulada de napolitane si crema de nuca de cocos
Compozitia de biscuiti se imparte in doua si se intinde calda peste cele doua foi de napolitane.
Strat de biscuiti pentru Rulada de napolitane si crema de nuca de cocos
Strat de biscuiti pentru Rulada de napolitane si crema de nuca de cocos
Preparare crema de nuca de cocos pentru Rulada de napolitane
Zaharul se pune intr-o cratita cu cele 5 linguri de apa si se pune la fiert . Dupa ce s-a topit zaharul se adauga untul si laptele praf . Se amesteca continuu sa nu se faca cocoloase si apoi se adauga si nuca de cocos . Se amesteca continuu pana ce compozitia se ingroasa . Crema de nuca de cocos se intinde calda peste stratul de biscuiti asezat pe foile de napolitane .
Pregatire Rulada de napolitane cu crema de nuca de cocos
Pregatire Rulada de napolitane cu crema de nuca de cocos
Incepeti si rulati foile de napolitane stans . Datorita faptului ca puneti cele doua compozitii calde , foile de napolitane se vor inmuia si se pot rula usor.
Rulada de napolitane cu strat de bisuciti si crema de nuca de cocos
Rulada de napolitane cu strat de bisuciti si crema de nuca de cocos
Ruladele de napolitane cu crema de nuca de cocos se lasa la rece cateva ore , apoi le puteti felia .
Felii de Rulada de napolitane cu crema de nuca de cocos

Simplicity - Simplitate in bucatarie: Napolitane cu crema de lapte praf si biscuiti

Simplicity - Simplitate in bucatarie: Napolitane cu crema de lapte praf si biscuiti: Cele mai bune napolitane sunt cele umplute cu crema de casa.....parerea mea :D Si fiindca m-am plictisit sa tot fac clasica crema caramel cu...

foi napolitane umplute cu crema caramel

foi de napolitane cu umplutura caramel



Ingrediente: 1 margarină, 3 gălbenuşuri, 350 g zahăr, 150 g biscuiţi, 150 g nucă, esenţă de rom, 3 jumătăţi foi de napolitană Lica
Mod de preparare: 300 g zahăr se caramelizează, iar apoi se stinge cu 3-4 linguri de apă.
Se lasă cratiţa pe foc să se topească siropul format. Tot în timp ce cratiţa e pe foc se adaugă margarina topită bine la cuptorul cu microunde amestecată cu gălbenuşurile şi cele 50 g de zahăr. Se amestecă  energic, până se formează ca un sos gros de caramel.
După ce se omogenizează bine, adăugăm biscuiţii măcinaţi şi nuca tăiată mărunt.

Tăiem foile în două şi le umplem cu această cremă caldă. Deasupra aşezăm ultima foaie şi peste prăjitură punem o greutate pe care o lăsăm până a doua zi, pentru a se lipi bine crema de foi.
A doua zi o tăiem, cu un cuţit zimţat, de preferinţă.

vineri, 8 februarie 2013

minioane cu alune si napolitana

 minioane

Ingrediente minioane cu alune si napolitana:
  • 100 de grame de alune (sau nuci, migdale, caju, arahide etc.)
  • 2 foi de napolitana (din comert)
  • 100 de grame de unt
  • 80 de grame de zahar
  • 2 oua intregi
  • 1 plic de zahar vanilat
  • 200 de grame de ciocolata de menaj
  • 2-3 linguri de ulei
Preparare:
Pentru inceput, ne ocupam de crema de alune si ciocolata a napolitanelor, care este absolut delicioasa si pe care o putem folosi cu mare succes si pentru umplerea napolitanelor clasice, cu 4-5 straturi.
1. Alunele (sau nucile) se macina fin.
2. Intr-o craticioara se pun ouale intregi, zaharul, zaharul vanilat, untul taiat bucatele si alunele (poza 1).
3. Se fierbe totul pe aburi (intr-o cratita putin mai mare decat cea in care am pus ingredientele, cu apa care fierbe) timp de 8-10 minute timp in care se amesteca intr-una, pana cand compozitia se ingroasa (poza 2).
4. Se trage craticioara de pe foc si se adauga 100 de grame de ciocolata razuita sau picaturi, asa cum am folosit eu (poza 3).
5. Se amesteca bine pana cand ciocolata e complet topita si se lasa deoparte.
preparare crema minion cu alune si napolitana
Pentru asamblarea minioanelor, aveti nevoie de 3 prosoape de bucatarie curate, pe care le udati cu apa si apoi le stoarceti foarte bine.
1. Asezati pe planul de lucru un prosop umed intins, puneti una din foile de napolitana, acoperiti cu urmatorul prosop umed, iar foaie de napolitana si iar prosop umed (poza 1). Se lasa napolitanele sa se inmoaie cateva minute (5-10 minute maximum) pana cand vor deveni flexibile dar nu imbibate cu apa. Atentie, daca uitati de ele s-ar putea sa devina inutilizabile, daca absorb prea multa apa se vor dezintegra, asa ca e bine sa verificati frecvent cat de flexibile au devenit.
2. Odata inmuiate napolitanele, foile se taie in 2 bucati egale pe lungime. Fiecare bucata se unge cu cate 1/4 din crema pregatita (poza 2), intr-un strat subtire si uniform.
3. Se ruleaza pe rand cele 4 bucati pregatite, in cate 1 cilindru cat mai strans (poza 3). Se dau la rece cele 4 rulouri pentru 30 de minute.
4. Dupa ce au stat la frigider minimum 30 de minute, rulourile se taie in bucati de 4-5 cm. lungime (poza 4).
5. Se topesc cele 100 de grame de ciocolata ramasa impreuna cu ueliul pe baie de aburi, amestecand constant.
6. Se inmoaie capetele prajiturelelor in ciocolata topita, cu grija sa nu se pateze partea vizibila de napolitana (poza 5).
asamblare minioane cu alune si napolitana
Minioanele date prin ciocolata se aseaza pe o tava acoperita cu hartie de copt si se dau la congelator 15-20 de minute, pana se intareste bine glazura.
preparare minion cu alune si napolitana
Se pot servi deindata ce glazura s-a intarit, dar se pot pastra cu succes intr-o cutie asezata intr-un loc racoros, pana la o saptamana.