vineri, 28 iunie 2013

LIMONADA RACORITOARE

Pentru aceasta limonada aveti nevoie de :


  • 200 ml suc lamaie
  • 1/2 ceasca de zahar;
  • 1 l de apa minerala;
  • 2 cesti de cuburi de gheata
  • 1/2 ceasca de frunze de menta tocata marunt;
  • o bucata mica de radacina de ghimbir;
  • 250 ml votca (optional).

Mod de preparare:

Baga 3-4 pahare la congelator, inainte de a te apuca sa prepari limonada.

Apoi, amesteca sucul de lamaie, zaharul, menta, apa minerala, ghimbirul ras sigheata intr-un blender. Mixeaza-le bine.

Scoate paharele din congelator si pune, daca vrei, pe fundul fiecaruia, foarte putina votca. Adauga peste votca limonada electrizanta. Decoreaza paharul cu frunze de menta.



luni, 17 iunie 2013

CLATITE CU CIRESE

clatite cu cirese

 Preincalziti cuptorul la 6/200 gr.
Scoateti samburii de la 400 gr cirese negre,le scurgeti putin de suc (se lasa deoparte 10 min si se scurg usor de sucul format ).
Amestecati 200 gr branza proaspata de vaci sau urda cu 2 linguri de zahar pudra si 2 linguri de lichior de migdale.
Pregatiti din timp 8 clatite.Puneti in mijlocul fiecareia 1 lingura de cirese si 1 lingura de .branza .
Adunati marginea clatitei in sus ,in forma de punga si fixati cu ajutorul a doua scobitori. Asezati clatitele pe o tava unsa cu unt si le incalziti la cuptor timp de 5 minute. Presarati zahar pudra si serviti cu restul de branza .
POFTA BUNA !


miercuri, 12 iunie 2013

wafe -aperitiv cu legume

Un aperitiv de nota zece !




WAFE APERITIV

.Ingrediente : 500g cartofi,100g parmezan,un pliculet praf de copt,2 oua,60 ml lapte dulce,200 ml iaurt,2 castraveti verzi,2 catei de usturoi ,300g branza de capra,sare ,piper, marar.


Preparare :
1.Cartofii se curata de coaja,se spala,se dau prin razatoarea cu ochiuri mici si se pun intr_o strecuratoare.
2.Se preseaza cu o lingura ca sa elimine sucul,apoi se pun intr-un castron impreuna cu faina.Se presara parmezanul ras si praful de copt, se adauga laptele dulce rece si ouale.
3.Se condimenteaza se se mixeaza totul bine,ca sa se incorporeze toate ingredientele. Se incinge o forma de wafe,se toarna aluat si se coace. Se procedeaza la fel cu restul aluatului ,se aseaza gofrele pe un gratar de bucatarie si se lasa sa se raceasca.
4.Iaurtul se amesteca impreuna cu usturoiul curatat de foi si pisat si cu castravetii dati prin razatoarea cu ochiuri mici si scursi de suc. Se presara marar tocat ,sare si piper dupa gust.

POFTA BUNA !

luni, 10 iunie 2013

inghetata cu merisor

Ingrediente:

100 gr merişor uscat, 225 ml de suc de fructe, 130 gr miere, 2 pachete de vanilie naturală, 200 gr smântână, 600 ml lapte, frunze proaspete de mentă.
Mod de preparare:

Din cantităţile de mai sus vă ies porţii generoase pentru 4 persoane. Fructele uscate de merişor se combină cu sucul de fructe. În sucul rezultat s epun mierea, vanilia, smântâna şi laptele. Se amestecă cu ajutorul unui mixer simplu. Se pune în forme şi se lasă la congelator timp de 3 ore. Se serveşte cu mentă proaspătă.

marți, 28 mai 2013

o salata =un sex fierbinte

salata de capsuni sau fragi



500 g capsuni sau fragi
125 g zahar tos
250 ml vin rosu
Se curata si se spala capsunile,se pun intr-un vas impreuna cu zaharul si vinul. Se lasa sa se macereze cateva ore la rece si se servesc cu frisca.

luni, 27 mai 2013

varza de china in sos de curry




varza de china in sos de curry

ingrediente:
300g varza de China
3 rosii
2 mandarine
40g miez de nuca

sosul :
2 linguri iaurt
2 linguri zeama de lamaie
o jumatate lingurita curry
un catel de usturoi pisat
2 linguri patrunjel tocat
o ceapa tocata
un praf piper
sare

Varza de China ,taiata in fasii,rosiile taiate in felii,jumatatile de felii de mandarine si miezul de nuca tocat mare se amesteca bine cu sosul preparat din ingredientele de mai sus si se lasa putin sa se patrunda.
Preparare sos :
se pune zeama de lamaie in iaurt,se bate,se freaca usturoiul cu praful de curry si ceapa tocata,se amesteca cele doua compozitii,se adauga patrunjelul,sarea,piperul,se amesteca pana rezulta un sos subtire.

POFTA BUNA !

joi, 23 mai 2013

salata taziki


O salata usoare de vara !

Ingrediente
  •   4-5 castraveţi mici (sau unul mare)
  •  200 ml iaurt (încercaţi să cumpăraţi un iaurt grecesc, se găsesc în magazine)
  •  2-3 linguri smântână
  •  o legătură de mărar
  •  sare, piper
  •  un căţel de usturoi
Mod de preparare
Se curăţă castraveţii şi se dau prin răzătoare. Se lasa putin cu sare sa dea sucul.se mai storc putin. Mărarul se taie mărunt. Se zdrobeşte usturoiul. Se amestecă toate ingredientele şi se asezonează cu sare şi piper. Se lasă cel puţin jumătate de oră la rece. Această salată poate fi aşezată şi lângă o friptură, dar poate fi consumată şi simplă.

joi, 16 mai 2013

rulada de cascaval

un aperitiv excelent!


Cea mai simpla si mai rapida dintre ruladele aperitiv este cea din cascaval (cunoscuta si sub numele de rulada din cascaval oparit). Atat de usor se face, incat constituie salvarea noastra la mesele festive cand avem de pregatit mai multe preparate – avem grija sa pregatim o portie dubla cand avem multi musafiri!
 
INGREDIENTE:
 
1 roata mica de cascaval -200 g
150 g crema de branza – Almette
100 g sunca presata
1 ou fiert
20 g unt
un praf de sare
piper proaspat macinat
 
PREPARARE:
 
Tocam sunca cubulete mici. Amestecam 30 g sunca tocata cu unt, crema de branza si oul intr-un robot – sau un mixer vertical. Asezonam cu sare si piper si amestecam pana se omogenizeaza compozitia.
 
Intr-o oala punem apa la fiert. Cand apa da in clocot punem cascavalul intr-o punga pe care o legam la capat, apoi il punem in apa. Luam vasul de pe foc, dar cascavalul ramane in apa fierbinte tim p de 15-20 minute – pana se topeste complet. Il scoatem apoi din punga si il intindem pe o folie de staniol intr-o forma dreptunghiulara, cat este inca cald. 
 
Punem crema de branza peste foaia de cascaval, apoi presaram cubuletele de sunca ramase.
 
Rulam cu ajutorul foliei si dam rulada la rece pentru cateva ore. Apoi o putem felia se servim.
 
Pofta buna!

joi, 2 mai 2013

PASCA CU BRANZA SI STAFIDE

Ingrediente:

Pentru aluat:
400 g faina
100 g zahar
unt cat o nuca
200 ml lapte
2 linguri ulei
2 oua
esenta rom, vanilie
un cub de drojdie
putina sare
Pentru umplutura:
800 g branza de vaci
200 g zahar pudra
unt cat o nuca
4 oua
2-3 linguri de smantana
zahar vanilat
150 g stafide
1 lingura gris
1 lingura faina
coaja rasa de la o lamaie
putina sare

Mod de preparare:

Din ingredientele pentru aluatul de mai sus se prepara un aluat ca la cozonac care se lasa apoi la crescut.
Aluatul se imparte astfel:odata in doua jumatati si o jumatate in trei bucati.
Din prima jumatate se intinde o foaie rotunda de marimea formei in care se coace pasca.Forma se unge cu putin unt si apoi se aseaza in ea foaia de aluat..
Din cealalta parte de aluat se fac suluri care se impletesc si se aseaza de jur-imprejur ,lipite de marginea tavii,apasand capetele astfel incat sa se uneasca intre ele.Se lasa la crescut.
Din restul de aluat se fac suluri mici care se impletesc doua cate doua si se pun deasupra umpluturii cu branza.
Pentru umplutura:se freaca branza cu untul.Se adauga ouale rand pe rand, zaharul ,zaharul vanilat,coaja de lamaie rasa,grisul,faina,smantana ,sare si se amesteca bine.Se adauga si stafidele,se omogenizeaza bine si apoi se toarna aceasta umplutura peste aluat.Deasupra se pun sulurile impletite .Se unge cu ou si se da la cuptor.Cand este gata se scoate din cuptor,se lasa sa se raceasca si apoi se scoate din tava.

marți, 30 aprilie 2013

COZONAC CU NUCA


Cozonaci cu nucă şi cacao


Cozonaci cu nucă şi cacao




Ingrediente: pentru aluat: 1 kg făină, 300 g zahăr, 4 gălbenuşuri, coaja rasă de la două lămâi, esenţă de rom şi de vanilie, un vârf de sare, 250 ml ulei, 500 ml lapte, 50 g drojdie uscată, unt cât o nucă. Pentru umplutură: 4 albuşuri, 25 g de cacao, 4 linguri de zahăr, esenţă de rom şi de vanilie, 200 g nuci, un gălbenuş pentru uns.
Mod de preparare: se pune făina într- un vas şi se amestecă cu 50 g drojdie uscată (această drojdie nu se dizolvă), apoi se lasă 15 minute. Între timp, laptele, zahărul, esenţele de rom şi de vanilie şi coaja de la lămâi se pun într- o cratiţă, la foc, până devin fierbinţi, după care se amestecă cu făina şi cu gălbenuşurile. Se frământă bine, treptat se adaugă uleiul, până devine un aluat elastic. Se lasă să crească o oră. Între timp se ung tăvile cu unt. Pentru umplutură: albuşurile se bat cu 3-4 linguri de zahăr, se adaugă esenţele, cacaua şi nucile. După ce aluatul a crescut, se împarte în două. Se întinde o bucată pe masă, cu mâna, şi se pune umplutura deasupra. Se rulează, se introduc în tavă şi se lasă la crescut 30 de minute. După ce au crescut în tăvi, se ung cu gălbenuş şi se dau la cuptor 45 de minute.


Ponturi

• Scoate toate ingredientele din frigider şi lasă-le peste noapte la temperatura camerei.
• Nu opări drojdia şi nu folosi ingredientele lichide fierbinţi.
• Pentru a elimina gustul amărui, opăreşte nuca pentru umplutură cu puţin lapte fierbinte.
• Cozonacii întăriţi devin mai pufoşi dacă îi înveleşti în folie de aluminiu şi îi bagi 10 minute la cuptor





luni, 29 aprilie 2013

iepure la cuptor


Ingrediente:

iepure 1,5 kg (curatat)
Pentru marinata: 
1 pahar cu vin alb
1 pahar cu otet (de mere)
2 morcovi
1 telina mica
1 ceapa
1 catel de usturoi
sare
piper
cimbru
2-3 foi de dafin.
Pentru cuptor:
1 pahar cu vin alb
1 pahar cu suc de rosii
1 lingura ulei de masline
2 morcovi
1 catel de usturoi
sare
piper
2-3 foi de dafin

Mod de preparare:

1. Se aseaza iepurele curatat intr-o oala. Se condimenteaza cu sare, piper, cimbru si foile de dafin. Se adauga usturoiul, ceapa, morcovii si telina taiate felii. Se adauga vinul alb si otetul. Se completeaza cu apa pana se cuprinde iepurele. Se pune oala la frigider si se tine la marinat pentru 24 de ore.

2. Dupa ce a stat 24 de ore la marinat, carnea se ia si se opareste. Marinata si legumele se arunca. Apoi carnea se aseaza intr-o tava pentru cuptor. Se condimenteaza cu sare, piper, cimbru si foile de dafin. Se impaneaza carnea cu usturoi. Se taie morcovii rondele si se adauga in tava. Se pun vinul, sucul de rosii si un pahar cu apa. Se presara uleiul de masline pe carne. Se pune tava la cuptor (190-200 grade, aproximativ 1 ora/1 ora si jumatate). Din cand in cand se mai acopera iepurele cu lichid din tava, pentru a nu se usca.

Se poate servi cu cartofi natur cu patrunjel proaspat si cu o salata de varza sau salata verde cu ridichi si ceapa verde.

Pofta buna!

iepure umplut


  • ingrediente

    1 iepure, 
    500 gr carne de porc, 
    inima si ficatul de la iepure, 
    sare, 
    piper, 
    1 morcov, 
    1 felie de paine muiata in supa, 
    1 pahar vin, 
    1 ceapa, 
    1 arpagic, 
    2 catei de usturoi, 
    verdeata
  • Mod de preparare

    Iepurele se curata, se spala, dupa care se usuca si se sareaza si se pipereaza. Pentru umplutura se toaca in masina de tocat carnea de porc, impreuna cu plamanii, inima, ficatul, felia de paine muiata si stoarsa, cu ceapa tocata si amestecata cu unt pe foc, impreuna cu arpagicul si usturoiul. Se adauga patrunjelul verde tocat, sare si piper. Se amesteca totul bine si se umple burta iepurelui, dupa care se coase, se pune intr-o tava impreuna cu o ceapa taiata in doua si un morcov feliat. Se toarna deasupra vinul si se baga la cuptor, la copt.
  • Mod de servire

    Se serveste cald.
  • POFTA BUNA ! 

sa gatim un iepure de pasti


  • 1 iepure
  • 3 cepe rosii
  • 300 gr rosi cherry sau normale
  • 2-3 morcovi
  • 4-5 capatani de usturoi
  • 300 ml vin alb demidulce
  • 100 ml ulei de masline
  • 100 gr unt
  • cimbru
  • sare
  • piper
  • Timp de pregatire : 20 min
  • Timp de coacere : 80 min
  • Portii : 2-4
  • Dificultate : medium

Mod de prepare

  1. Iepurele se spala bine bine in 2 ape.
  2. Se transeaza astfel, pulpe spate, pulpe fata, iar coloana impreuna cu pipetul se taie in 2-3 bucati in functie de cat de mare este iepurele
  3. Intr-o tava incapatoare si adanca se pune iepurele impreuna cau rosile cherry intregi.
  4. Morcovul taiat rondele mai mari, ceapa taiata in patru iar la usturoiul i se taie doar coditele la toata capatana si se pune cu taietura in tava.
  5. Untul se taie in bucatele si se arunca ici color prin tava
  6. Se condimenteaza cu sare, putin piper si cimbru, cimbru ceva mai mult, merge de minune la carnea de iepure.
  7. Se adauga apa astfel incat carnea sa stea jumatate in lichid.
  8. Se stropeste cu ulei de masline si se da la cuptorul incalzit la 160-170 de grade
  9. Se tine la cuptor aproximativ 30-40 de min, de preferat uitati-va cand apa aproape sa- evaporat.
  10. Cand apa s-a evaporat se adauga vinul si se mai tine la cuptor inca 30-40 de min pana cand aproape se evapora si vinul si carnea prinde o culoare caramizie.
  11. Serviti alaturi de legumele din tava si usturoiul copt stors deasupra.
  12. Gata friptura de iepure la cuptor.

joi, 4 aprilie 2013

chiftelute de soia

 CHIFTELUTE DE SOIA

Ingrediente: 1/2 cana boabe soia cca 150g  (putem folosi cuburi de soia ); 4 cani apa; 1 foaie dafin; 2 felii paine; 2 cepe; 3 catei de usturoi; 2 cartofi; 1 morcov; 1 legatura patrunjel si 2 legaturi marar verde, 4 linguri faina de grau integral; pesmet; sare, piper; curry, pulbere de coriandru, busuioc, chimen, rozmarin.

Mod de preparare: Boabele de soia se pun la inmuiat in apa cu sare si piper, de seara pana dimineata. Le scurgem de apa si le fierbem 10 minute. Le scurgem si de aceasta apa si le punem intr-un vas cu apa calda, impreuna cu foaia de dafin si le fierbem 2 ore. Dupa ce s-au fiert, dam boabele de soia prin masina de tocat impreuna cu cartofii, morcovul, ceapa si painea inmuiata in apa. Adaugam faina integrala, condimentele si verdeata. Amestecam foarte bine pana ce compozitia s-a omogenizat. Cu mainile umezite in apa rece formam mingiute de marimea dorita si le dam prin pesmet, apoi le prajim pana devin aurii. Le scoatem pe un prosop de hartie absorbanta pentru a elimina uleiul. Se pot servi cu hrean, mustar sau ketchup. Pofta buna!